...Ρένα Χριστοδούλου άφησε στο προηγούμενο ποστ το κάτωθι σχόλιο,
αμέσως σκέφτηκα πως μια ομαδική εκδρομή θα ήταν ευχής έργον!
Όμως μέχρι να την οργανώσουν - και βλέποντας την τιτανοτεράστια απήχηση που είχε η φετινή μου βασιλόπιτα - σκέφτηκα να παραθέσω τη συνταγή.
Η οποία συνταγή δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο - είμαι σίγουρη ότι εκατομμύρια νοικοκυρές φτιάχνουν την ίδια - είναι πάρα πολύ απλή, πολύ κοινή, σαν ένα κέικ, δεν έχει μέσα της γκότζι μπέρια, παπάγιες ή άλλα εξωτικά φρούτα και ξηρούς καρπούς, ούτε έχει επικαλύψεις από ζαχαρόπαστες, λιωμένες σοκολάτες, φρόστινγκς και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλες αμερικανιές, αλλά την έχω σε μεγάλη υπόληψη, διότι ήταν αυτή που έφτιαχνε η νονά μου, ονόματι Χαρίκλεια, στης οποίας το σπίτι πηγαίναμε κάθε χρόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!
Την αγαπώ αυτή τη συνταγή, όχι μόνο για την ευκολία της, αλλά και για το ότι η γεύση της και το άρωμά της με γυρνάνε στην παιδική μου ηλικία!
Η νονά μου μπορεί να μην υπάρχει πια, αλλά η συνταγή της ζει και βασιλεύει ανάμεσά μας!
Πάμε λοιπόν να δούμε την σαν κέικ, την πορτοκαλένια, την πτωχή πλην τίμια βασιλόπιτα της νονάς μου της Χαρίκλειας! Την χωρίς περιττά φτιασιδώματα. Που ταιριάζει απόλυτα με τον πρώτο πρωινό καφέ του καινούργιου χρόνου!
Υλικά
1 Lurpak (σ.σ. στο τετράδιό της η νονά μου έγραφε 1 πακέτο βούτυρο αγελάδος)
1 πακετάκι αλεύρι Φαρίνα Γιώτης (σ.σ. αυτό στο κόκκινο χάρτινο σακουλάκι που φουσκώνει μόνο του)
4 αβγά
400 γραμ. ζάχαρη
250 γραμ. γάλα
2 βανίλιες
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 σφηνάκι κονιάκ
Ζάχαρη άχνη για την επικάλυψη
Σκόνη κακάο για τη χρονολογία
Εκτέλεση
Πετάω ανέμελα τα ασπράδια των αβγών σε ένα μπολ και τα χτυπάω αλύπητα, με ένα φουέ (σ.σ. λέγε με και αβγογδάρτη ή σύρμα), ώσπου να ομολογήσουν και να γίνουν μια πολύ σφιχτή μαρέγκα.
Στη συνέχεια ρίχνω σε ένα άλλο μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάω κι αυτά χωρίς σταματημό, με το μίξερ χειρός, διότι δεν έχω άλλο, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια αφράτη κρέμα.
Μετά πετάω στο μείγμα τους κρόκους των αβγών, έναν-έναν και συνεχίζω να χτυπάω χωρίς οίκτο, μέχρι τα υλικά να ζητήσουν έλεος.
Κατόπιν προσθέτω το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες και τα χτυπάω ανελέητα όλα μαζί. Πάρτι!
Ρίχνω και το αλεύρι και συνεχίζω το χτύπημα, αλλά πιο ελαφρά, σε αργή ταχύτητα. Γιαβάς-γιαβάς...
Τελειώνοντας πετάω μέσα τη μαρέγκα και την ανακατεύω με μια μαρίζ (σ.σ. λέγε με και σπάτουλα), πολύ απαλά κι ευγενικά, σαν να διπλώνω μια μεταξωτή μπλούζα από κάτω προς τα πάνω και την ενσωματώνω έτσι στο μείγμα.
Παίρνω ένα ταψί μεσαίου μεγέθους (σ.σ. υποθέτω πως είναι μεσαίου μεγέθους το ταψί μου που έχει διάμετρο 32 εκατοστά), το λαδώνω, του στρώνω μια λαδόκολλα και ρίχνω μέσα της το μείγμα.
Το πετάω στο φούρνο, που τον έχω προθερμάνει στους 180 βαθμούς, το αφήνω για μία ώρα ακριβώς κι από 'κει και πέρα, ό,τι βρέξει, ας κατεβάσει.
Μόλις καεί ψηθεί, βγάζω την πίτα από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει.
Την τουμπάρω στον ειδικό δίσκο που έχω γι αυτή την περίσταση και αφαιρώ προσεκτικά τη λαδόκολλα.
Την πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και μετά τοποθετώ με ευλάβεια το στένσιλ με τη χρονολογία, το οποίο το έχω σχεδιάσει και κόψει μετά μεγάλης προσοχής και περισσής φροντίδας, ρίχνω στα κενά το κακάο και ύστερα με προσεκτικές κινήσεις το αφαιρώ. Το στένσιλ.
Ύστερα υπολογίζω τα κομμάτια ανάλογα με αυτούς που περιμένω, από το κέντρο της χρονολογίας και πηγαίνοντας ανάποδα από τη φορά ενός αναλογικού ρολογιού μετράω: Του κόμματος, του σπιτιού, του στεφανιού-Ήρωα, της αρτίστας κ.λπ. και βάζω το φλουρί σε συγκεκριμένο σημείο, για να πέσει στο άτομο που έχω προαποφασίσει και το οποίο είναι αυτό που χρειάζεται την περισσότερη στήριξη και μια δόση ελπίδας για την καινούργια χρονιά, επειδή ο χρόνος που έφυγε του είχε πάει κατά διαόλου.
Αυτό όμως είναι μυστικό και παρακαλώ έτσι να παραμείνει.
Βάζω και δυο στολιδάκια (σ.σ. ναι, κάθε χρόνο τα ίδια), που δεν θυμάμαι ούτε από πότε τα έχω, ούτε από πού τα βρήκα, την τυλίγω περιμετρικά με κόκκινη κορδέλα και κάνω έναν εντυπωσιακό φιόγκο.
Εφέτος δεν της έβαλα κορδέλα, γιατί δεν την έβρισκα. Την κορδέλα.
Και έτοιμη η βασιλόπιτα!
Καλή επιτυχία!
Tip: Απαραίτητη προϋπόθεση για την σίγουρη επιτυχία της βασιλόπιτας είναι να ακούμε το άσμα "If I Knew You Were Comin' I'd've Baked A Cake" είτε στην πρώτη εκτέλεση από την Eileen Barton
ή στην δεύτερη από τη Georgia Gibbs (σ.σ. προσωπικά την προτιμώ)!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οποιοδήποτε άλλο άσμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για το γλύκισμα.
ΥΓ. Για τυχόν απορίες, ειδικά στο κομμάτι τουκαψίματος ψησίματος, μη διστάσετε να με ρωτήσετε στον χώρο των σχολίων κι εγώ ευχαρίστως θα σας απαντήσω!
ΥΓ. Για τυχόν απορίες, ειδικά στο κομμάτι του
ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας την συνταγή σου
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι μεις η δική μας μια απλή βασιλόπιττα είναι σαν κέικ
με λίγες κούννες μέσα
να σαι καλά να την κάνεις κάθε χρόνο και να θυμάσαι τις όμορφες στιγμές με τη νούννα σου
η φωτο της βασιλόπιττας μια χαρά
καλό σου ξημέρωμα και καλή εβδομάδα
Ε, δεν είναι δα και σπάνια συνταγή!
ΔιαγραφήΣχεδόν όλοι την ξέρουν!
Αλλά για πες μου, τι είναι οι κούννες;
Ναι, ήταν πολύ καλή η νονά μου! Από τους ανθρώπους που αξίζουν να τους θυμάται κάποιος!
Η φωτό από το κινητό, κλασικά!
Καλή εβδομάδα Δελφινάκι!
Κούννες
ΔιαγραφήΒάζουμε μέσα κούννες
Αμύγδαλου, χαλεπιανού ή ότι θέλει ο καθένας
Εμείς τουτα τα δύο είδη βάλαμε
Ααααα είναι ξηροί καρποί!
ΔιαγραφήΚι εδώ έχει συνταγές για βασιλόπιτες με αμύγδαλα και καρύδια μέσα!
Ευχαριστώ Δελφινάκι!
Ναι ναι ξηροί καρποί
ΔιαγραφήΝομίζω όπως είπα και στην Άννα (μπλογκ Ατενίζοντας)
Να αρχίσω να γράφω όλες τις αναρτήσεις μου στα κυπριακά 😃
Ναι, δεν είναι κακή ιδέα, αλλά θα έχω πολλές άγνωστες λέξεις και θα σου ζητάω μετάφραση, οπότε ξανασκέψου το! 😊
Διαγραφήα , εξέχασα
ΑπάντησηΔιαγραφήμε γεια η νέα εμφάνιση του μπλογκ σου
Μιλ μερσί! 🐬
ΔιαγραφήΑπό όλη την συνταγή μόνο τον κανόνα για το φλουρί δεν ήξερα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα τα άλλα προβλέψιμα χαχαχ
Να σαι καλά :)
Ε ναι, είναι μια κοινή συνταγή!
ΔιαγραφήΗ φάση με το φλουρί είναι όντως κανόνας για μένα!
Αλλά το νου σου! Μην το πεις πουθενά ότι το κάνω!
Καλημέρα Μάνια!
Μιλ μερσί Άρτίστα μου, που μας έδωσες το επτασφράγιστο μυστικό της συνταγής της βασιλόπιτας .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ έτσι την προτιμώ, απλή σαν κέϊκ.
Έχω ένα θέμα με το χτύπημα της μαρέγκας.
Μου αντιστέκεται πολύ και δεν την καταφέρνω να υπακούσει στις προσταγές μου.
Θα την φτιάξω αύριο κιόλας και θα σας πω το αποτέλεσμα .
Και πάλι σας μερσώ μανδάμ 😘😘😘😘
Φυσικά ήδη θα το έχεις καταλάβει ότι το μυστικό είναι στο άσμα που συνοδεύει την προετοιμασία!
ΔιαγραφήΌλα τα υπόλοιπα είναι ευρέως διαδεδομένα!
Τώρα όσον αφορά τη μαρέγκα, έχω έναν τρόπο για να επιβληθείς στα ασπράδια.
Τα κοιτάς με σταθερό και επίμονο βλέμμα και τους λες:
Εσάς μπορεί να σας λένε ασπράδια, αλλά εμένα με λένε Ρένα Χριστοδούλου και θα περάσει το δικό μου και θα γίνετε μαρέγκα, θέλετε δεν θέλετε!
Να το κάνεις. Πιάνει!
Να τη φτιάξεις, μα μην ξεχάσεις να βάλεις το άσμα!
Σε μεγάλη ένταση, κατά προτίμηση!
Παντεκουά σερί!
Τα άσματα θα τα ακούσω το πρωί γιατί τώρα κοιμάται το στεφάνι μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα τι έχουν πάθει τα στεφάνια μας και κοιμούνται με τις κότες (ο Ήρωας έτσι κάνει τελευταία) δεν μπορώ να καταλάβω!
ΔιαγραφήΕγώ φέτος δεν είχε βασιλόπιτα καρντιά μου! (Έχω κορδέλα όμως ☺) Ναι καλέ τρώω. Αυτή που μου φτιάχνει η κολλητή μου (ξέρεις, μαύρο αλεύρι, στέβια κλπ κλπ) αλλά φέτος ήταν λεχώνα. Εγώ πάλι να μπω στη διαδικασία να τα κάνω μαντάρα για ένα κομμάτι; Ε, ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπόλαυσα τα άσματα και την κοπή του στένσιλ. Είσαι θεά αρτίστα μου!!!
Καλημέρααααα! (με τη φωνή της Φαλκονέρας στους δύο ξένους!)
Και πολύ σωστά έκανες!
ΔιαγραφήΌλο το μυστικό είναι στο τραγούδι!
Τα υπόλοιπα είναι παγκοσμίως γνωστά!
Ωραία φωνούλα έχεις το πρωί! 😊😊😊
Πολύ ομορφη η βασιλόπιτα και σιφουρα ειναι και νόστιμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΨέμματα δεν θα πω. Είναι νόστιμη, πανάθεμά την!
ΔιαγραφήΤο πήρα το μήνυμα. Η βασιλόπιτα θέλει πέταμα. Πετάμε τα αυγά, πετάμε το αλεύρι την πετάμε στο φούρνο. Κι ένα φιόγκο στο τέλος για ξεκάρφωμα. Θα κάνω μια απόπειρα το απόγευμα να την φτιάξω, όταν θα λείπουν όλοι. Έχω βέβαια τη "ζούγκλα" (βλέπε μαύρη γάτα με ένστικτα σε υπερπρωτόγονη κατάσταση) για βοηθό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'ευχαριστώ πολύ και το τραγούδι είναι ό,τι πρέπει. Το εγκρίνω!!!!
Πολλά φιλιά
Υ.Γ. Τόσο γέλιο σε καλό μου :) :) :)
Κοίτα, για αρκετά χρόνια πίστευα ότι το μυστικό είναι στο πέταμα!
ΔιαγραφήΜετά πίστευα ότι είναι στο κάψιμο, συγγνώμη στο ψήσιμο ήθελα να γράψω!
Αλλά τελικά, με τα χρόνια, κατέληξα ότι είναι στο σωστό τραγούδι, το οποίο να σημειώσω, πρέπει να το ακούμε σε αρκετά υψηλή ένταση!
Δοκίμασέ το το κέικ, είναι πολύ συμπαθητικό!
Και τώρα για πες μου Μαρία, το γατί "Ζούγκλα" το φωνάζετε;
ΥΓ: Σε καλό σου βέβαια, σε καλό σου!
Τώρα πια..ναι..Ζούγκλα. Και ο κτηνίατρος Βούλα από το...Βελζεβούλα.
ΔιαγραφήΚαλά, πρέπει να είναι το τέλειο γατί!
ΔιαγραφήΝα σας ζήσει!
Που πας ρε Αρτίστα χωρίς ζαχαρόπαστα και frosting ????
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν την κάνατε έτσι στο χωριό σας?????
Δεν τα ξέραμε μάνα μου αυτά τα πράγματα στας Αθήνας!
ΔιαγραφήΜην κοιτάς που τώρα στην Αργολίδα, που όλο και κάτι ακούμε, αλλά δεν μου δίνουν οι γειτόνισσες τις συνταγές για τα φρόστινγκς!
Με κοιτάνε με μισό μάτι, λένε μεταξύ τους "Μμμμμμμμ, η Αθηναία" και συνταγές δεν μου δίνουν! Κλειστά κρατούν τα στόματά τους!
Το "κακούργα μετανάστευση, τι κάνεις στα παιδιά μας" ζω η βαριόμοιρη μετανάστρια!
Γιατί, βλέπεις, εμείς στο σόι μου μέσα δεν ευλογηθήκαμε με ένα χωριουδάκι, ήσυχο και γραφικό, με ωραίες κεραμοσκεπές στα πέτρινα σπίτια του, πλατεία με καφενείο κάτω από πλατάνι κι ένα ποταμάκι να κυλάει εκεί πιο δίπλα!
Αν είχαμε ένα τέτοιο χωριό, μέχρι και μους ξηρών καρπών θα είχα μάθει να φτιάχνω η ανεπρόκοπη!
Ααααααχ, ένα δράμα ζω η μεσήλιξ, ένα δράμα...
Εντάξει. Είναι η πρώτη συνταγή που διαβάζω συνταγή και πέφτω κάτω απ' τα γέλια. Είσαι μεγάλη αρτίστα του λόγου (και της κουζίνας). Θα καταψηφίσω το άρθρο "λούρπακ", ως ξενόφερτο προϊόν που δεν φτάνει στο τόσο τη γεύση και τη νοστιμιά του ντόπιου βούτυρου, αλλά θα υπερψηφίσω το νομοσχέδιο περί επικείμενης εκδρομής στα ένδοξα μέρη σου. (Φαντάζεσαι τι θα γινόταν;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο κομμάτι του "σημαδεμένου κομματιού", έγινα κομμάτια (απ' τη συγκίνηση). Τι ωραία σκέψη αλήθεια!...
Φεύγω χορτάτη από γεύσεις, ουσίες και γλυκομαγειρέματα.
Και του χρόνου Αρτίστα μου!
Ωραία θα ήταν μια τέτοια εκδρομή!
ΔιαγραφήΘα έφτιαχνα δυο-τρία διαφορετικά κέικ και μια μαρμίτα καφέ και θα περνάγαμε πολύ ωραία!
Λυπάμαι Μαρία Κανελλάκη, αλλά θα παραμείνω στο λούρπακ, διότι το ντόπιο μου μυρίζει στάνη κι όταν ήμουν έγκυος και ανακατευόμουν, είχαμε πάει μια εκδρομή και κάποιος, μεγάλος σε ηλικία κύριος, μας έκανε ωτοστόπ και εμείς σταματήσαμε και τον πήραμε και αυτός ο κύριος είχε μια απαίσια και παράξενη για μένα μυρωδιά και μας είπε ότι είχε τη στάνη πιο πάνω από κει που έκανε ωτοστόπ και τότε κατάλαβα ότι αυτό που μύριζε ήταν η στάνη και κάτι οι στροφές, κάτι η μυρωδιά, αξέχαστη μου έμεινε η εκδρομή και ντόπιο βούτυρο ποτέ δεν παίρνω από τότε!
Άλλωστε το λούρπακ είναι από τη Δανία και εάν ενθυμούμαι καλώς κάποιος από τους πολιτικούς μας ήθελε να μας κάνει Δανία του Νότου, θαρρώ Γιωργάκη κάτι τον λέγανε, δεν θυμάμαι και το επίθετο, νομίζω Παπανδρέου, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος! Ε, να μη βοηθήσω κι εγώ;
Τέλος πάντων, το λούρπακ δεν το αλλάζω!
Άμα σου άρεσε η φάση με τον προαποφασισμένο τυχερό της χρονιάς, να το κάνεις κι εσύ! Αλλά μην το πεις πουθενά!
Μιλ μερσί!
"Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω συνταγή" ήθελα να γράψω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ δαίμων του ζαχαροπλαστείου.
Καλός αυτός ο δαίμων!
ΔιαγραφήΚάνει τα πάντα για να αβγατίζουν τα σχόλια εδώ πέρα μέσα!
Χο, χο, χο!
Τι λες τώρα Αρτίστα ! με ....απόβαση "απείλησε" η Ρένα ε ; χαχαχαχαχα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δημοσιοποίησες την συνταγή.
Και καλά έκανες. Και σε ευχαριστούμε.
Φιλιά κορίτσι μου και εύχομαι οι συνταγές σου να χαρίζουν υπέροχες γευστικές δημιουργίες σε χρονιάρες μέρες.
Ε καλά, φαντάζομαι δεν θα είναι και σαν την απόβαση στη Νορμανδία!
ΔιαγραφήΠάντως ωραία θα ήταν!
Εντάξει, μην φανταστείς, δεν έχω και πάρα πολλές συνταγές! Τα βασικά μόνο!
Μιλ μερσί και καλό βράδυ κύριε Πιτ!
καλε!!δεν εχετε μιξερ εκει και χτυπιεστε ασπραδια ζαχαρες βουτθρα ξενικα και μη και γινεστε μαλλια κουβαρια.συγνωμη βασιλοπιτες ηθελα να πω.και του χρονου βρε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι της παλιάς σχολής!
ΔιαγραφήΑπό την εποχή του βωβού κινηματογράφου! Τόσο παλιά!
Γι αυτό χτυπάω πιο πολύ με το φουέ, παρά με το μίξερ!
Καλά το λες! Μαλλιά κουβάρια έγινε η κουζίνα μετά την προετοιμασία του γλυκού.
Πέτα το ένα πέτα το άλλο, πολύ θέλει;
Μιλ μερσί Λίτσα Τ.!
Και τωρα που το λετε γιατι δεν διοργανωνουμε ενα μητινγκ να βρεθουμε να κοψουμε και μια βασιλοπιτα που θα τη φερει η αριστα βεβαιως βεβαιως.οχι φατε ματια ψαρια.χιροπιαστα πραγματα.Ε τι λετε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρκεί το μίτινγκ να γίνει στα μέρη μου, γιατί δεν μπορώ να αφήσω τη μητέρα Θεοδοσία για πάνω από 1-2 ώρες!
ΔιαγραφήΑπό τη μια δεν με γνωρίζει κι από την άλλη δεν κάθεται με κανέναν άλλον!
Ελάτε και θα κάνουμε το κοπή τη πίτα!
Εύγε, είσαι Αρτίστα με τα όλααααααααααααααα της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι συνταγές και σχετικά ρετρό άσματα και τσαχπινιές και νοστιμιές και πολλά πολλά χαμογελάκια! :) :) :)
Τώρα, μια και όλα τα ομολογάμε εδώ, θα πω πως η δικιά μας πιτούλα είναι από σούπερ- μάρκετ με μάρκα, Στεργίου, νοστιμότατη και το φλουρί το κέρδισε η maman μου!
ΑΦιλάκια και του χρόνου με ότι επιθυμεί το στομαχάκι μας!
Μιλ μερσί!
ΔιαγραφήΠάντα τυχερή να είναι η μαμά σου!
Κι εμείς τον Στεργίου τον έχουμε σε μεγάλη υπόληψη και τιμούμε τα τσουρεκάκια του το Πάσχα και τα κρουασανάκια του καθ' όλο το έτος!
Αλλά να, τη βασιλόπιτα τη φτιάχνω, για να μυρίσει το σπίτι, που λένε!
Κίσιζ Άιναφετς!
Έφτασα μέχρι εκεί που λέει "του κόμματος" και δεν μπορώ να σταματήσω τα γέλια...πάω πάλι πάνω κι επανέρχομαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά ήξερα για σημαδεμένη τράπουλα, αλλά για σημαδεμένη βασιλόπιτα πρώτη φορά ακούω...πολύ χρήσιμη οδηγία!
Παρόμοια συνταγή κάνω κι εγώ πάντως και βεβαιώνω ότι γίνεται πεντανόστιμη!
Και του χρόνου με υγεία!
Φιλιά πολλά!
Ναι, γιατί ένα είναι το κόμμα και το έχουμε στα όπα-όπα κι ας μη συμφωνούμε με όλες τις θέσεις του.
ΔιαγραφήΜεταξύ μας τώρα, με τις περισσότερες διαφωνούμε, αλλά κάνουμε τα στραβά μάτια!
Εντάξει, είναι λίγο μαφιόζικο αυτό που κάνω, όμως δίνει ένα είδος ελπίδας σ' αυτόν που "κερδίζει" το φλουρί και θα συνεχίσω να το κάνω!
Ε ναι, η συνταγή είναι γνωστή σε όλο τον πλανήτη, αλλά κάτι ήθελα να αναρτήσω η χωρίς έμπνευση αρτίστα!
Μιλ μερσί Μεμαρία μου!
Κίσιζ!
Κοίτα τώρα τι κάνει ο άνθρωπος για να αποφύγει μιαν αποβασούλα τόση δα. Αλλά την πατήσατε, κυρά Αρτίστα μας, μετά από μια τέτοια απίστευτη συνταγή, μάλλον θα αβγατίσουν οι υποψήφιοι επισκέπτες.Όλο και περισσότεροι καίγονται.. εεε.. ψήνονται να έρθουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασιλική η συνταγή της νονάς της Χαρίκλειας (υπάρχει παροιμία για νονές ανάλογη του "τρελός παπάς σε βάφτισε;"). Μάλιστα, τιμής ένεκεν, θα έλεγα ότι εναλλακτικά με το κηλαηδονικού τύπου άσμα που μας είπε η Gibbs, να ακούγαμε το https://www.youtube.com/watch?v=0DumFxFMel0, προσθέτοντας και ένα κουλέρ λοκάλ στο όλον έδεσμα.
Ας σοβαρευτούμε: Ο λιχούδης υιός μου με τρέχει σε ένα συγκεκριμένο φούρνο να ξεπαραδιαζόμαστε αγοράζοντας τη φοβερή βασιλόπιτα που κ..εε..ψήνει. Αυτό πριν, κατά και μετά την Πρωτοχρονιά. Από αύριο στην οικία Μάνεση οι συνήθειες μεταβάλλονται. Βασιλόπιττες υπάρχουν,γιε μου, που έλεγε κι ο ... πώς τον είπαμε; Γιωργάκη;
Καλέ τι καλύτερο από μια απόβαση για καφέ και κέικ;
ΔιαγραφήΟργανωθείτε πάραυτα! Νοικιάστε πούλμαν κι ελάτε όλοι!
Μόνο να το ξέρω 3-4 μέρες πριν, για να έχω χρόνο να χτυπήσω τη μαρέγκα!
Οι παροιμίες είναι για να τις φτιάχνουμε κατά πώς μας βολεύουν.
Άρα ναι, τρελή νονά με βάφτισε (την έλεγες και του γιατρού και όχι μόνον επειδή ο σύζυγός της και νονός μου ήταν ιατρός πνευμονολόγος, αν με εννοείτε...), εκτός από τον παπά, που όντως ήταν τελείως τζαζ (το ξέρω γιατί τον γνώρισα μετέπειτα)!
Εξαιρετικό άσμα το Χαρικλάκι και θα ήταν ότι πρέπει λόγω και του ονόματος της νονάς, αλλά επειδή ο συνθέτης και η Ρίτα Αμπατζή, η οποία είχε κάνει την πρώτη εκτέλεση, ήταν αμφότεροι από τη Σμύρνη, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο άσμα θα ταίριαζε περισσότερο εάν η βασιλόπιτα ήταν Πολίτικη, σαν τσουρέκι δηλαδή, ενώ τώρα που είναι σαν κέικ, φρονώ ότι το If I Knew You Were Comin' I' d' 've Baked A Cake ταιριάζει καλύτερα, διότι εμπεριέχει και τη λέξη "Cake", σαν να λέμε κέικ!
Άχου, πολύ τον συμπάθησα τον υιό σας τώρα!
Μου αρέσουν οι άνθρωποι που αψηφούν χιλιόμετρα και λοιπές δυσκολίες και κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποκτήσουν τις λιχουδιές που αγαπούν!
Τα σέβη μου να του πείτε!
Ναι, θαρρώ ο Γιωργάκης ήταν...
Αγαπάμε Αρτίστα! <3
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι η αρτίστα αγαπάει Νέφωση! 💖
ΔιαγραφήΓια του χρόνου τώρα να μας τη θυμίσεις πάλι στα τέλη του 2019 να την προσπαθήσουμε κι εμείς
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπωσδήποτε! Αρκεί να μου το θυμίσει κάποιος, γιατί τελευταία ένα θεματάκι με τη μνήμη το έχω! 😀😀😀
ΔιαγραφήΑπολαυστικότατη η συνταγή σου Αρτίστα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ γέλασα με τα ανέμελα ασπράδια 😁
Καλό μεσημεράκι εύχομαι
🌼
Μέσα στα τόσα που μας προβληματίζουν στη ζωή μας, τουλάχιστον ας έχουμε ανέμελα τα ασπράδια! 😀😀😀
ΔιαγραφήΠάντως, άμα θες μπορείς να το φτιάξεις κι εσύ το κέικ!
Είναι εύκολο! Πις οφ κέικ, ένα πράμα!
Καλό βράδυ Λεβιάθαν!🎈
Μαρήηηηη δε θα πιστεψεις ποιον βρήκα!!!!!! Τον Άρη το Ζαρακά στο Βερολίνοοοοο!!!!!! Χαιρετίσματα λεει και θα σου στειλει μέηλ γιατι εχει βαλει άλλο. Θα σου πω στο μεσετζερ το βραδι!!!!!! Παρε μολις γυρισεις από τη δουλεια να τα πούμε
ΑπάντησηΔιαγραφήOkkkkk!
ΔιαγραφήΑ παναθεμα με αυτό το από πάνω ήτανε να στο στείλω στο μέηλ και τα μπέρδεψα και σούστειλα το σχόλιο στο μέηλ!!!! Καλά δε παω καλά η κουλή!!!!!!!!Αχαχαχαχαχχχαχχαχαχαααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτσε να κάνω κοπι πάστες το σχολιο
Να μαρή αρτίστα γιατι σου καίγονται φαγια και γλυκα!!!! επειδής τα πετας και χτυπας τα υλικα και δεν εισαι καλη κι ευγενική μαζι τους!!!!! Δε τους φερεσε καλα!!!!
😂😂😂
ΔιαγραφήΔεν είναι τίποτα.
Γεροντική άνοια το λένε.
Το έχει και η μητέρα Θεοδοσία.
😂😂😂
Μμμμμμμμμμ, μίλησε κι ο σεφ τώρα...
Όπως θέλω θα φέρομαι στα υλικά!
Εγώ λέω, αφού μαζευτούμε, να πάμε όλοι μαζί και να αιτηθούμε μαγειρική εκπομπή στη TV για την αρτίστα, παιδιά. Πεθαίνω να τα δω όλα αυτά στο γυαλί. Έχω ήδη σκεφτεί και τον τίτλο "Θα το κάψουμε", και τη φράση που θα ανοίγει κάθε εκπομπή "θα το κάψουμε και σήμερα, φίλες και φίλοι".
ΑπάντησηΔιαγραφή*Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική!
ΥΓ. Είσαι άπαιχτη. ΤΕΛΟΣ!
Ξεκινώντας από το ΥΓ. να πω ότι αν εμένα με θεωρείς άπαιχτη, τι να πω εγώ για όλους εσάς που σχολιάζετε και, στην ουσία, φτιάχνετε αυτό το ωραίο και γελαστικό κλίμα εδώ πέρα μέσα με τα σχόλιά σας;
ΔιαγραφήΗ ιδέα σου είναι απλά καταπληκτική!
Όταν έκανα ραδιόφωνο, ο τίτλος της εκπομπής μου ήταν "Με τον καλό το λόγο".
Κακώς!
Έπρεπε να είναι "Θα το κάψουμε" κι ας ήταν ενημερωτική η εκπομπή!
Αλλά πούουου μυαλό να τα σκεφτώ αυτά;
Πάντως, αν βγούμε στη τηλεόραση, σίγουρα θα σπάσουν τα μηχανάκια της AGB!
*Καλέ αλίμονο... Το φαντάστηκα!
Το πέτυχα μπροστά μου και σε σκέφτηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚίσιζ!!! ☺
https://www.youtube.com/watch?v=YP09v-Uv2mc
Εντάξει, εκεί που είχα ένα τραγούδι για την προετοιμασία του γλυκού, τώρα θα έχω δύο!
ΔιαγραφήΆντε και σιγά-σιγά θα τη φτιάξουμε τη λίστα των ασμάτων!
Καρδούλα!
Αχ..ποσο μου έλειψε αρτίστα μου να σου αφηνω σχόλιο!!πρωτα λατρεψα την φωτογραφια επανω.. καλα το ποσο σου παει αυτο το μαλί δεν λεγεται πολύ καλα εκανες και το κουρεψες.. ετσι εκανες και πεντανοστιμη την πεσκανδριτσα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω διαβασει ολες τις αναρτησεις οσο καιρο δεν είχα ιντερνετ ούτε και τωρα εχω δικο μου απλα κλεβω απο πανω της εγγονης λιγο ισα δυο γραμουλες..
Καλα εχω πεσει κατω απο τα γελια..δεν παιζεσαι φιλεναδα ..τι να πρωτοσχολιασω ..να τα πω όλα εδώ;
Το ξερεις οτι λατρευω τους ανθρωπους που και τα πιο δυσκολα γεγονοτα της ζωής τα λενε με ενα μοναδικο δικο τους τροπο οπως εσύ Αρτιστα μου την θεια Φεφρωνια την θυμαμε απο τα παλια..και η αλλη θεια ..ηθελαν να φυγουν παρεουλα...καλα να ειναι εκει που πανε...
ειναι ετεροχρονισμενα να σου πω για το γραμμα στον Αι Βασιλη μπορει να μην πήγε..και να μην σου εφερε δωρα..αλλα εσυ εχεις πολλους Αγιοβσιληδες..που σου στελνουν τα δωρακια τους φιλεναδα
ε; η βασιλόπιτα σου θα αποθυκετεί για του χρονου και η ιδεα του φλουριού..εισαι θεα με συγκινησες..
Ελ΄πιζω να μπορεσει να δημοσιευτει το σχολιο μου καλη χρονια σου ευχομαι ατριστα μου θα τα πουμε και αλλιως για την ακουσια αποχη μου.. εκανα και μια απόπειρα (οχι από τις κανονικες χα..χα.) με μια αναρτηση να εξιστορισω τα γεγονοτα..μεχρι να αποκατασαταθει το προβλημα...μου λειψατε..φιλακιααα!!
Χαρά στο κουράγιο σου, που κάθισες και διάβασες όλες αυτές τις αναρτήσεις και τις σχολίασες κιόλας!
ΔιαγραφήΑυτό με το φλουρί πάντως, μπορεί να είναι λίγο μαφιόζικη πρακτική, μα στο συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Κι εσύ μας έλειψες!
Κίσιζ Ρουλάκι!
Λέω κι εγώ, συνταγή η Αρτίστα μας? Διαβάζοντάς την όμως κατάλαβα. Τι να σου πω, κοπέλα μου? Το πόσο γέλιο έριξα με τα υλικά που ζητούν έλεος? Χα, χα. Και του χρόνου να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις βασιλόπιτα, φίλη μου. Α και μην ξεχνιόμαστε: το πρώτο κομμάτι πρέπει ευλαβικά να είναι του κόμματος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό πάππου προς πάππου, το πρώτο κομμάτι είναι του κόμματος!
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά Μία μου! Ευχαριστώ πολύ!
Έχεις χαιρετίσματα από την Κλημεντίνη, την κουκουβάγια που μου χάρισες!
Μόλις την ξεφούρνησα Άρτίστα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην χτύπησα αλύπητα όπως είπες.
Το απόγευμα θα σου πω το αποτέλεσμα.
Τα δέοντα στην μάδερ.
Ελπίζω να βγήκε καλό το κέικ και να σας άρεσε!
ΔιαγραφήΤα δέοντα τα είπα στη μάδερ και μου είπε ότι ευχαριστεί πολύ και να της φιλήσεις τον Γρηγόρη!
Όπως καταλαβαίνεις, δεν κατάλαβε τίποτα!
Ω ναι τέλειο.
ΔιαγραφήΤόσο τέλειο που δεν πρέπει να το ξανακάνω.
Πήγαινα κι ερχόμουν κι έκοβα κομμάτια. 😂😂😂😂
Κοίτα να δεις μια σύμπτωση... Μόλις σε ρώταγα γι αυτό στο βλογ σου!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που βγήκε καλό!
Σωστή σε βρίσκω! Αφού το έφτιαξες, οφείλεις να το δοκιμάσεις κιόλας! Τουλάχιστον 10 φορές δοκιμής χρειάζονται!
Πώς αλλιώς;
Να μην ξέρεις τι θα κεράσεις τους επισκέπτες σου;
Να μη ξέρω αν τα ψίχουλα που έμειναν είναι νόστιμα για να τα κεράσω;😂😂🤣🤣
Διαγραφή😂😂😂
ΔιαγραφήΠόσο εγώ αυτή η πρόταση όμως!
Για τα ψίχουλα που μόνο αυτά μένουν όταν περνάω δίπλα από τα κέικ λέω!
Εγώ πάλι ακούω το άσμα (για πρώτη φορά),
ΑπάντησηΔιαγραφήχωρίς να..εκτελώ παράλληλα κανένα γλύκισμα!
Καλημερούδια και καλό σ/κ και του χρόνου! ✿
Ε καλά, ακούγεται και σκέτο εξ' ίσου ωραία!
ΔιαγραφήΜιλ μερσί και καλό βράδυ Μία Πέτρα!
Επειδή είμαι αχαΐρευτη και ουδεμία σχέση έχω με την κουζίνα, σε φιλοξενω στο ειδυλλιακό Ηράκλειο... Θα χρειαστεί βέβαια να φτιάξεις και βασιλόπιτα και παστίτσιο, αλλά εγώ θα σε πάω βόλτες πολλεεεεεεες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, έχω τάξει κι ένα παστίτσιο στον Πρόεδρο ΑΠΙ, όταν κατέβω Χανιά!
ΔιαγραφήΝα δούμε πότε!
Οπότε, μετά θα περάσω από σένα και θα σου φτιάξω ότι τραβάει η ψυχούλα σου!
Έρχομαι από της Πίπης.
ΑπάντησηΔιαγραφή😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😅😅😅😅😅😅😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣
Μιλ μερσί!
ΔιαγραφήΘα ξαναπάω κι εγώ το συντομότερο δυνατόν!
Τώρα καίω, συγγνώμη σιδερώνω ήθελα να γράψω, ένα πουκάμισο του Ήρωα!
Καλό μεσημεράκι εύχομαι Αρτίστα μου 😊❣️🌼
ΑπάντησηΔιαγραφήΩ! Μόλις το είδα αυτό το σχόλιο!
ΔιαγραφήΑπό το κινητό!
Και με κίνδυνο να κάνω ορθογραφικά λάθη με τόσο μικρό πληκτρολόγιο, σου εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο!
😁🎈
Ψηφίζω ναι δαγκωτό στο να κάνεις εκπομπή μαγειρικής διαδικτυακή! Μπα σε καλό σου, ξεράθηκα με τον τρόπο που δίνεις τη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά χαχανιστά!
Αααααααχ, ότι μπορώ κάνω η καταφρονεμένη αρτίστα!
Διαγραφή